Liderlik
Liderlik toplumlarda veya farklı alanlarda başka başka ifade edilebilir ancak en net şekilde bir toplumda veya organizasyonda, yönlendiren ve hedefe ulaştıran kişi olarak ifade edilir. Liderlik vasıfları bazı kişilerde doğuştan olurken bazıları ise yaşam tarzı, tecrübeleri ve hayatın gereklilikleri neticesinde liderlik yapmak zorunda kalabilir. Liderlik doğru yönetildiğinde, kişilere başarı getiren önemli bir vasıftır. Zaten bu kişilerin sahip olduğu özellikleri hayatının genelinde onu her zaman bir adım öne taşır.
Liderlik Nedir?
Liderlik nedir ve özellikle sonradan liderlik vasıfları öğrenilebilir mi soruları ile çok karşılaşıyoruz. Liderlik bakıldığında bir toplumu veya organizasyonu, faydalı amaçlar doğrultusunda yönlendirebilen ve değişimleri yönetebilen kişilerdir. Yani aslında bu kişilerin doğuştan sahip olması gereken özelliklerden söz edilemez. Kişinin yaşam tarzına ve deneyimlerine bağlı olarak liderliğe ne kadar yakın olduğu veya uzaklaştığı değişebilir. Bu yüzden şu kişiler lider olabilir, şunlar asla olamaz gibi bir yaklaşım doğru değildir.
Bu noktada ancak şunu belirtmeliyiz ki, kişinin artı ve eksilerini görmesi, bunları yönetebilmesi, artılarını avantajına çevirip, eksi yönlerini terbiye edebilmesi ona liderlik getirirken aynı zamanda tüm bunlar bir liderlik örneği veya davranışıdır diyebiliriz.
Neden Lider Olmalısınız?
Liderlik denildiğinde akla ilk olarak bir şirketin CEO’su olmak veya bir takıma koçluk yapmak gelse de aslında bu kadar basit bir kavram değildir. Birçok farklı liderlik türleri olduğu gibi insan hayatında bu vasfın sınırları da farklıdır. Her şeyden önce bu vasfa sahip olan kişi, kendi hayatını yönetme konusunda çok başarılıdır. Yani kişinin liderlik vasıflarına sahip olması, hangi alanda hizmet veriyor olursa olsun onu bir adım öteye taşır. Mesele İlla bir şirketin en üst makamında olmak değildir. Liderlik vasıflarına sahip olduğunuzda, her yerde ve her koşulda nasıl davranacağınızı bilir, krizleri yönetebilir ve sorunlardan en az zararla kurtulabilirsiniz.
Liderlik Özellikleri
Liderlik özellikleri kişilerde illa doğuştan olmak zorunda değildir. Hayatın ve kendinin farkında olan bireyler çok rahat bir şekilde bu liderlik özelliklerini sonradan da kazanabilir. Bunu nasıl yapabilir sorusuna cevap vermeden önce, çok önemli olan liderlik özellikleri neler inceleyelim:
Çevresine karşı ilgilidir.
Liderlerin daha çok ilgisiz ve bencil olabileceği düşüncesi tamamen bir yanılsamadır. Çünkü gerçek liderler çevresine karşı ilgili, insanları dinleyen, sorunlarına çözüm bulan ve kişilerin fikirlerini önemseyen kişilerdir.
Sözü eğip bükmez, fikrini yansıtır.
Hem sosyal hem de iş hayatımızda bize başarısızlık getiren en önemli unsur, yeterince açık sözlü olamayışımızdır. Gerçek liderler açık sözlüdür ve genel anlamda lafı evirip çevirmezler. Direkt olarak düşüncelerini ifade eder ve kendi fikirlerini ortaya koyarlar. Kaba olmamak adına insanlara gerçek düşüncenizi ifade edemediğinizde bir süre sonra kendi fikrinizin olmadığı görebilirsiniz.
Doğal davranmayı başarır.
Liderlik belirli bir kalıpta olmak değil aksine bulunulan şartlara göre doğal davranabilmektir. Özellikle kendi olan ve olaylar karşısında rol yapmayan kişilerdir. Gerçek liderler katılacağı bir toplantı, organizasyon veya bir tür etkinliğe nasıl davranacağını planlayarak katılmaz. Doğal olarak öyle bir ortamda nasıl davranması gerektiğini bilir.
Her zaman sorumluluk alır
Sorumluluktan kaçmak bir liderin yapabileceği bir şey değildir. Liderler en zor durumda bile mesuliyet alır ve o zorluğun kendilerini daha da güçlendirmesine izin verir.
İletişim konusunda ustadır
Liderler sadece belirli bir grup veya zümre ile iletişime geçmez. Toplumda gördüğü farklı insanlarla da iletişime geçer ve onları anlamaya çalışır. Gerçek lider, her fikre sahip ve her sınıftan insanla doğru biçimde iletişim kurabilir.
Nasıl Lider Olabilirim?
Nasıl lider olabilirim veya sonradan lider olma şansım var mı diye düşünebilirsiniz. Öncelikle liderliğin aynı zamanda öğrenilebilir bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Doğru ve etkili bir liderlik eğitimi ile isteyen herkes lider olabilir. Tabi herkes şirket CEO’su olur anlamına gelmez. Herkes kendi alanında en iyi şekilde lider olabilir.