YILDIZLAR TAKIMI
İnsan sosyal bir varlıktır. Doğduğu günden itibaren bir grubun parçası olmuştur. Bir ailenin, etnik bir kökenin, bir arkadaş grubunun veya iş yaşamındaki çalışma grubunun bir üyesi olmuştur.
İş hayatına adım attığın ilk günde bir takımın parçası olursun. Kimi zaman bu büyük bir topluluk olur bir holdingin çalışanı gibi kimi zaman küçük bir takımın olur bir oda da mesaini paylaştığın çalışma arkadaşların gibi. Herkes bir takımın içerisinde yer alabilir fakat buna uyum sağlayabilir mi ? Bir gruba ait olmaktan hoşlanırız bu bize güven verir. Ama aynı zaman da her zaman kendi sınırlarımız vardır. Bazen de bireysel karar almaktan ya da hareket etmekten hoşlanırız. Peki ,nasıl çıkacağız işin içinden?
Bir takıma ait olmanın her zaman bizi geliştirdiğine, yeni şeyler öğretmeye açık olduğunu unutmamalıyız. Bilmediğimiz, deneyimlemediğimiz şeyi yapmak her zaman güçtür. Ama bir elin nesi var iki elin sesi var diye başladığın bir işte sen bir taş koyarsın ekip arkadaşın bir taş koyar ve bir bakmışsın bir gökdelen inşa etmiş olursunuz. Bu yüzden paylaşarak başlanan fikirler daha çabuk hayata geçmiş olur. Kendi başına başladığın bir işte belki başarılı olursun ama zaman, maddi ve manevi kaybettiklerin seni yıpratabilir. Örneğin, yeni bir restoran açtın. O restoranda, hem aşçı hem garson hem de kasiyer olamazsın. Her zaman bir ekibe ihtiyacın vardır.
Bir ekibin parçası olmak psikolojik bir güven yaratır. Takım demek çeşitlilik demek yani farklı fikirler olsa da hatta bazen kabullenilmeyeceğini ya da saçma olacağını düşündüğün fikirleri rahatça tartışabileceğin bir ortam olması demektir. Bunun için bireyler birbirine güvenmeli, her tartışmanın sonunda ortak bir karar alınacağının rahatlığını birbirine hissettirmelidir. Bu sadece bir fikir değil aslında kimi zaman iş yükün çok fazla olur ve arkadaşın sana destek olur. Ya da çok hastasın ve işe gelemiyorsun. Ama seni yarı yolda bırakmayan ve senin için işleri kolaylaştıran birilerinin olduğunu bilmek her zaman bir rahatlama sağlar. Bazen bir takım olmak risk almayı kolaylaştırır. Beraber köklü bir değişime girersiniz ya da hataları birlikte kapatmaya çalışırsınız. Birbirine güvenen takımların bu sadakat duygusu ve verdiği güven gelişimi, büyümeyi de beraberinde getirir.
Takım demek ortak bir hedefe beraber koşmak demektir. Her takımın bir amacı ve edindiği bir vizyon vardır. Bunun amacı birliktelik olgunu aşılamak ve bireyselliği ortadan kaldırmaktır. Takımdaki sayı azalabilir ya da yeni bireyler katılarak artabilir. Bu hedef olgusu takımın yeni bireyine takıma bağlanma düşüncesi yaratmada araç olur. Kimi zaman stratejik bir plan için takımın başarılı olması bireysel başarıdan geçer. Örneğin; genel müdür bir ürünün satışı için başka bir firmaya yapılacak sunum yapacak . Burada ürünün satışına gelene kadar birçok kişi görev alsa da satışın gerçekleşmesi genel müdürün ürünü pazarlama yeteneğine bağlıdır. Her gün bir takımın parçası olarak hissetmesek de ortak hedeflerimizin olması bizi bir nokta da bir araya getirecektir. Yani bize bir grup kimliği aşılayacaktır. İyi bir grup niteliği taşımak hem bireysel hem de şirket performansını arttıracaktır. Böylece sizler bir “yıldızlar takımı” olacaksınız.
Her takımın taşıdığı bir ruh vardır: Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için!
Career Hunter İnsan Kaynakları
Psk. Lale Özdamar