BİZİMKİSİ BİR PANDEMİ HİKAYESİ
Hey insanoğlu, insanlık tarihinin en gerçekçi bilim kurgu filminin başrolündesin tebrikler!
“Neredeydik, nereye geldik?” gibi düşüncelerle iç sesimizin felsefe dünyasında çığır açtığı yeni bir hayat çizgisi oluşturan bir fenomenimiz var artık; Pandemi. Yeni Dünya’nın getirdiği obsesif düzen çoğumuzda zaman zaman bıkkınlık ve tükenmişlik gibi bir hal alsa da beraberinde birçok kalıcı yenilik de getirmeyi unutmadı.
Pandemi birçok yönüyle kendimizi keşfetme zamanı yarattı. “Yıllardır vaktim yok” diye ertelediğimiz her şey için bize vakit yarattı. Kimisi 1500 parçalık puzzle tamamlayarak eğlendi, kimisi harika bir aşçı olduğunu keşfetti. İçinde araştırma aşkı olanlarsa binlerce makalenin arasında olmaktan mutluluk duydu. Evde olmak her zaman yaratıcılık ve keşif olmadı tabi ki. Bir grubumuz sadece miskinlik yapmayı seçti. Zamanla hobilerinden sıkılanlar da bu gruba dahil oldu ve artık dış dünya da sosyal olmayı özler olduk.
Peki iş hayatı bu dönem de nasıl etkilendi, etkiledi? Şirketlerin, aylık ya da yıllık olarak düzenlediği Swot analizinde olası tehditler belirlenirken pandemi gibi olağanüstü bir durumla karşılaşılacağı pek düşünülmediği için çoğu sektör darbe aldı. İşletmeler kapanma yoluna gitti, bazıları küçülmeye gidip çalışanları ile yollarını ayırmaya giderken kimi varlığını korumaya çalıştı. Çoğu firmanın çalışma şekilleri değişti. Yeni bir çalışma düzeni hayatımıza girdi; home office. Nedir bu peki? En kolay tabirle ofisini alıyorsun. Hop! Evine koyuyorsun. Artık salonun senin ofisin, mutfağın ofisin ortak alanı gibi bir hal alıyor. Ve birden hayat kolaylaşıyor. Trafik derdi yok zamanın sana kalıyor, güne daha dinç başlıyorsun, belki çok da hoşlanmadığın iş arkadaşlarından uzakta olmanın keyfini çıkarıyorsun ama en önemlisi aidiyet hissettiğin yerdesin, evinde. Evde olmak güzel derken zaman geçtikçe zorlandığın konular ortaya çıkıyor. Yöneticilerin çoğu, evden çalışma döneminde çalışanı fiziksel olarak göz kontrolüne alamadığı ve performans değerlendirmesi yapmakta zorlandığı için çalışanlarına gereğinden fazla sorumluluk vererek çalıştırmaya başladı. Temel çalışan hakları bir anda değişim gösterdi ve bir haftalık işi bir günde tamamlanması gerektiği için normal mesai saati esnek çalışma modeline dönen, öğle yemeği ya da kısa bir mola verme hakkı olmayan, gecenin kaçında olursa olsun gelen maile dönmesi gereken ya da her aramada ulaşılabilir olması gereken despot bir düzen gelmiş oldu. Peki her firma bu süreci doğru yönetemedi mi? Tabi ki hayır. Çoğu global firma Google gibi yıllardır Home Office düzeninde çalışma hayatını devam ettiriyor. Çalışanlarının evlerinde ofis hayatını sürdürmesine yardımcı oluyor. Çalışanına değer veren firmalar bu düzeni kopyaladı ve çalışanına bir ofis konforu yaratarak çalışma masası, ofis sandalyesi yazıcı gibi pek çok ofis malzemesini evlerine taşıdı. Motivasyonlarını yüksek tutmak için sanal konserler, müze turları, sanat galerisi turları gibi etkinliklere katılımını sağladı. Peki pandemi sonrası düzenimiz nasıl olacak? Bir yılı devirdiğimiz şu sürede ev konforunda çalışmaya çok alıştık. Bunun için şirketler gelecek düzenlemeler de haftanın belirli dönemleri evde belirli dönemlerini ofiste olacak şekilde çalışma planlarını organize etmeye gitmeliler çünkü alışkanlıklardan vazgeçmek o kadar kolay olmayacağı gibi ayrıca çalışına ofis kültürünü de aşılamaya devam edecektir.
Pandemi bize en çok ulaşılabilirlik kavramını hatırlattı. Topluca bir araya gelemediğimiz birçok alanda sanal dünya bizi birbirimize ya da bir şeye ulaşılabilir kıldı. Pandemi bizi ulaşılabilirlik için üretken olmaya zorladı. Yeni sektörler ortaya çıktı ya da var olan sektörleri gelişime zorladı. Sosyalleşme anlayışımız dijitalleşti. Eskiden vakit geçirmek için sosyal medyaya bağlanırken şimdi e ticaret sitelerini takip etmeye, indirimleri yakalamaya, gidip gezemediğimiz göremediğimiz bir ürünün binlerce alternatifini takip etmeye başladık. Yeri geldi market yerine bir tıkla sanal marketlerden sipariş verdik. Bu süreçte sadece pazaryerleri gelişmedi, ürünün ulaşmasını sağlayan lojistik firmaları gözle görülür bir değişime girerek gelişti. Böylece pandemi değişimin yanında oldu.
Career Hunter İnsan Kaynakları
Psk. Lale Özdamar